Melburn (grand slam, 33 miliona, tvrda podloga) – 2. kolo: (q) Damir Džumhur def. (32) Ivan Dodig (CRO) 4:6, 4:6, 6:3, 4:1 ret.Najbolji bh. teniser Damir Džumhur polako prerasta u jedno od najugodnijih iznenađenja na Australian openu (Melburne, 33 miliona, tvrda podloga). Uostalom, nije mala stvar u debiju osigurati prolaz u 3. kolo, gdje će imati priliku da se, u duelu protiv Tomasa Berdycha, 28-godišnjeg Čeha koji je trenutno 7, a najbolji ranking mu je 5. mjesto, na pravi način predstavi cjelokupnoj svjetskoj teniskoj javnosti. 
U 2. kolu je ovaj 21-godišnji Bosanac savladao 32. nositelja Ivana Dodiga, 29-godišnjeg tenisera iz BiH koji posljednjih šest godina nastupa pod hrvatskom zastavom. Dodig je, kao 34. igrač svijeta, bio veliki favorit pred ovaj meč, ali su dobri poznavaoci prilika znali da je ovaj rođeni Međugorac u novu sezonu, iz porodičnih razloga (veselih, srećom!), ušao malo sporije i da će Džumhur imati priliku samo ako meč odvede u maratonske vode.
Prva dva seta su pripala Dodigu i to sa identičnim rezultatom (4:6), ali je razlika bila u trajanju – prvi set je okončan za 31 minut, a drugi tek nakon 47 minuta. Znači, već tada se počela voditi velika borba za svaki poen i to posebno u posljednja dva gema (Dodig iskoristio tek 3. set loptu, a u međuvremenu je Džumhur imao jednu break priliku!). U 3. setu Damir oduzima servis protivniku u 8. gemu (za 5:3) te koristi prvu set loptu za 6:3. U tom setu Dodig nije imao ni priliku za break. U međuvremenu vrućina uzima danak, a to teže podnosi Hercegovac, tako da Sarajlija u 4. setu, nakon što gubi uvodni gem, dominira u naredna četiri (4:1), nakon čega Dodig obustavlja otpor.   
Ukupna statistika kaže da se igralo dva sata i 22 minuta, da je Bosanac osvojio ukupno četiri poena više (95 spram 91), a da je ključna razlika učinjena u neforsiranim greškama – Dodig ih je imao 16 više (27 spram 43).
Što se učinka za ATP rang-liste tiče, Džumhura će ovaj rezultat progurati u top 150 (na listi od 27. januara imat će 106 bodova više nego sada), a osjetno će popraviti i svoju poziciju u zaradama od turnirskih nagrada jer će mu na nešto više od 93.000 dolara, koliko je zaradio u dosadašnjoj karijeri, biti dodato još 75.000 (naravno, riječ je o bruto iznosima).
tennis.ba