Melburn (grand slam, 33 miliona, tvrda podloga) – Kvalifikacije – finalno kolo: Damir Džumhur – (25) Ruben Bemelmans (BEL) 7:6(1), 6:3.Fantastičan uspjeh Damira Džumhura na prvom ovogodišnjem grand slamu, koji se tradicionalno igra u Australiji (Melburne, 33 miliona, tvrda podloga). Ovaj 21-godišnji Bosanac je uspio povezati tri pobjede u kvalifikacijama te tako izboriti svoje prvo učešće u glavnom dijelu nekog od ATP ili grand slam turnira. Ujedno će to biti prvi nastup nekog od bh. tenisera pod bosanskom zastavom na bilo kom od grand slam turnira (Amer Delić je to činio dok je igrao pod američkom zastavom). Kod djevojaka je to radila samo Mervana Jugić-Salkić.
Džumhur je ponovo prvi set rješavao u tiebreaku, ali kada je već bio došao do 13. igre tu dalje dileme nije bilo – svome protivniku 25. nositelju ljevorukom Rubenu Bemelmansu (najbolji ranking 108. pozicija) prepustio je samo jedan poen i nakon 54 minuta poveo sa 1:0 u setovima. U drugom setu je Sarajlija zaostao na startu, ali se brzo vratio (3:3) i osvojio naredna tri gema za veliko slavlje (6:3, nakon ukupno 89 minuta igre).
Statistika kaže da je Džumhur bio uspješniji i na servisu (osvojio ukupno 48 poena – 31 na prvi i 17 na drugi servis, naspram protivnikovih 24+19), kao i na reternu (34 naspram 30 poena Belgijanca).
Što se odraza ovog velikog rezultata na rang-listu tiče treba reći da on neće biti veliki – prolaz u glavni turnir na grand slamu donosi ukupno 25 bodova, ali se od toga odbija lanjskih osam pa će Džumhur napredovati tek 10-tak mjesta, tj. bit će oko 178. pozicije. Međutim, druge dvije koristi su mnogo, mnogo značajnije – samopouzdanje koje donosi ovakav rezultat i novčana nagrada, koja iznosi 30.000 dolara, što je trećina dosadašnje ukupne Damirove zarade od turnirskih nagrada (93.796).
Na startu glavnog turnira Džumhur će igrati protiv Jana Hajeka, 30-godišnjeg Čeha koji je trenutno 104. igrač svijeta, a najbolji je bio na 71. poziciji. Bh. teniseri poznaju ovog igrača vrlo dobro jer su lani protiv njega igrali i Aldin Šetkić (čak tri puta!), Mirza Bašić i Damir Džumhur i svaki put izgubili, sa tim da je jedino Damir izborio 3. set i izgubio ga u tiebreaku. Nadamo se da je došao trenutak da mu neko od Bosanaca uzvrati na pravi način!  
tennis.ba