Najnovije rang-liste donose nekoliko dometa bh. tenisera iz kategorije najboljih svih vremena, a ostvarili su ih Šetkić, Bašić i Brkić

Današnja rang-lista Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) na ovdašnjim prostorima ostat će upamćena po činjenici da se na njoj u top 250 igrača nalaze po prvi put čak tri predstavnika bh. tenisa. Od danas je u BiH ponovo najbolji 25-godišnji Aldin Šetkić, koji zauzima 225. poziciju, što mu je rekord karijere (za četiri mjesta bolji od dosadašnjeg). Drugi u BiH je 21-godišnji Mirza Bašić, koji je to osigurao takođe rekordom karijere – plasmanom na 237. mjesto na ATP ljestvici, što je skok od 45 mjesta u odnosu na prošlosedmični ranking, a 22 mjesta u odnosu na dosadašnji rekord (259).  
Dojučerašnji lider Damir Džumhur (20 godina) lošiji je u odnosu na prošlu sedmicu za 14 mjesta i sada je treći u BiH i 242. igrač svijeta. Podsjećamo, njegov rekord karijere je 204. pozicija i on datira od 18. juna 2012. godine.    
I na listi za dubl bosanski teniseri bilježe rekordne dosege. Tako je od danas Tomislav Brkić 302. dubl igrač svijeta i vodeći u BiH, čime je svoj dosadašnji najbolji ranking popravio za 18 pozicija. Tim dosegom je napredovao za jedno mjesto i zauzeo 3. mjesto na vječnoj listi najbolje rangiranih bh. tenisera u ovoj konkurenciji (preskočio je Šetkića, 321, koji je bio iza Amera Delića, na 74. poziciji, i Ismara Gorčića, na 296. mjestu). Iza njega je danas M. Bašić na 355. poziciji, što je za 12 mjesta bolje od njegovog dosadašnjeg rankinga karijere.
Podsjećamo, Brkić je 18. marta postao vodeći dubl igrač u BiH, a lidersku poziciju je tada preuzeo od Šetkića, ispred koga je već tada uskočio i Bašić.
tennis.ba