Nenastupanje dva od tri naša najbolje rangirana igrača, kao i nedekvatna reakcija na povredu jednog od pozvanih igrača glavni su razlozi poraza u meču protiv solidnih Moldavaca. Znači, Džumhuru, Gorčiću i Brkiću se nema šta zamjeriti
BiH – Moldavija 1:3

Prvi dan, 5. april 2013.
Tomislav Brkić – Radu Albot 0:3 (3:6, 6:7/3/, 3:6)

Četvrtfinalni duel Davis cupa (2. grupa Evro-afričke zone) između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Moldavije otvoren je susretom Tomislava Brkića i prve gostujuće ploče ljevorukog Radua Albota. Nije to bilo najsretnije rješenje jer je na leđa bh. tenisera nabačen prevelik teret u momentu kada ni on sam nije imao previše samopouzdanja. Ukratko, Tomo je lani dva puta izgubio od Albota i to u momentu kada je Ljubušak igrao u sjajnoj formi, a ove godine još nije uspio pronaći igru na zemljanoj podlozi (uzastopni porazi na startu turnira). Dalje, ne treba zanemariti ni činjenicu da Brkić još uvijek traga za prvom singl pobjedom u Davis cupu i sada je, nakon poraza od Albota, na 0:4. A ne treba zboraviti ni razliku u najboljem rankingu – Moldavac je 214, a Brkić 372. Sve u svemu, nije to bila opcija na koju bi iole upućeni stavljali svoj novac.
Sami meč je protekao u dominaciji igrača iz Moldavije u prvom i trećem setu, dok je je drugi odlučen tek u tiebreaku. Brkić je duel otvorio sa 0:3 i ostao na tom zaostatku do kraja seta (6:3), u drugome je krenuo breakom za 2:0, te imao 40:15 u trećem gemu, ali je potom počeo previše izbacivati izvan terena te izgubio četiri naredna poena i prednost breaka. U tiebreaku Tomo ostaje ne svega tri poena. I treći set Brkić otvara ranim breakom, te i vodstvom od 2:0, ali tada već previše griješi i praktično igra bez prvog servisa. Albot se vraća poklon breakom na 2:2, te dolazi i do 2:4. Brkić se uspijeva vratiti break (3:4), ali tada igra maratonski gem u kome ga potpuno izdaje prvi servis. Albot koristi tu situaciju, vrši veliki pritisak i koristi 6. break priliku za 3:5 i, odmah potom konačnih 3:6.

Damir Džumhur – Maxim Dubarenco 3:2 (6:3, 2:6, 7:5, 6:3, 6:4)

Drugi meč prvoga dana, u kome igraju Damir Džumhur, prva bh. ploča, i 19-godišnji Maxim Dubarenco, počinje kasno (problemi sa kišom zbog kojih je cio program kasnio više sati!) tako da se u petak uspijeva odigrati samo jedan set. Osvaja ga Džumhur sa 6:3 i to nakon što je Moldavac vodio sa 2:3. Nastavak se igra u subotu prije podne i to nakon svečanog otvaranja cijelog duela (u petak preskočeno zbog lošeg vremena). Sarajlija ima priliku da break napravi već u maratonskom 2. gemu (tri break prilike), ali to ne prolazi. Međutim, uvlači se nesigurnost u Džumhurovu igru, što koristi godinu mlađi protivnik i pravi break za 2:3. Bio je to početak crne serije bosanskog tenisera, tokom koje gubi sedam gemova u nizu i Moldavac osvaja drugi set (2:6) i ima 0:2 u trećem. Džumhur se uspijeva vratiti i u 3. setu vodi sa 5:4, ali na kraju ga gubi sa 5:7. Bio je to težak momenat za sve, ali se Sarajlija uspijeva pribrati te uz pomoć lijepo popunjenih tribina (napokon se pojavilo i sunce!) i sa klupe četvrti set završiti u svoju korist (6:3). Set je počeo preokretima, a Damir se odvojio breakom u 6. gemu, što je odmah potvrdio (5:2). Odlučujući set je vrlo dramatičan, gemovi su nerijetko maratonski sa puno break prilika, a u svemu tome se ipak bolje snalazi Džumhur. Break pravi u 5. gemu, i to tek iz četvrtog pokušaja, što brzo pretvara u 4:2. U 8. gemu nova drama, Dubarenco ima tri lopte za rebreak, ali se Džumhur ipak izvlači i vodi sa 5:3. U 10. gemu Bosanac lagano dolazi do 40:0, tj. tri meč lopte, ali zatim gubi četiri naredna poena, što znači da Moldavac ima break priliku. Ipak, naredna tri poena pripadaju Džumhuru i ukupni rezultat je napokon izjednačen.

Drugi dan, 6. 4. 2013. - dubl
Ismar Gorčić  / D. Džumhur - R. Albot / Andrei Ciumac 0:3 (5:7, 4:6, 3:6)

Već sami izbor igrača za dubl meč pokazao je da je bh. selekcija definitivno u problemu. Na teren je ponovo morao Džumhur, a pridružio mu se Ismar Gorčić. Bila su to jedina dva zdrava igrača u bh. selekciji, dok su se Moldavci držali najave – njihov tim je R. Albot / Andrei Ciumac. Domaći par izgleda odlično u prvih osam gemova, vodi sa 5:2 i na Džumhurov servis dolazi do set lopte (40:30), ali je ne koristi i tada sve lagano počinje kliziti u pravcu poraza, pogotovu kada i Gorčić loše servira (0:40). U drugom setu bh. tim pravi break u petom gemu za 3:2, ali Džumhur je ponovo nesiguran na prvi servis i Moldavci se vraćaju, a odlučujući break prave u 10. gemu (4:6), opet na Džumhurov servis. U trećem setu se bh. tim drži u prva četiri gema (2:2), ali tada Moldavci idu na nedostižnih 2:5, koje potom pretvaraju u konačnih 3:6.
U ovom duelu smo vidjeli bezbroj pogrešaka domaćih igrača, a nerijetko u poene nisu uspijevali pretvoriti ni najizglednije moguće prilike.

Treći dan, 7. 4. 2013.
D. Džumhur - R. Albot 2:3 (7:6/4/, 6:4, 4:6, 3:6, 3:6)

Nedjelja je donijela novo, treće izdanje vremenske situacije nad Mostarom. Nakon kišovitog petka i sunčane subote, stiglo je tmurna, hladna i vjetrovita nedjelja. Sjeverac je ledio kosti i maksimalno ometao igrače. Bio je to treći meč i Džumhuru i Albotu, ali je Moldavac ipak na terenu proveo dva seta manje i možda je to bio odlučujući momenat.
U prva dva seta Sarajlija odlično izgleda i oba osvaja. Prvi se lomi tek u tiebreaku, mada je Džumhur servis protivniku uzeo već u prvom gemu. Albot je uzvratio u 6. gemu. U 13. igri Albot se prvi odvaja (1:3), a Damir prelazi u vodstvo nakon 9. poena i zatim osvaja naredna dva (7:4).
Nakon što je osvojio i drugi set (6:4), izgledalo je da će odluka o konačnom pobjedniku mostarskog okršaja ipak biti ostavljena za peti meč. Ka tome je vodio i razvoj događaja u prvih osam gemova trećeg seta (4:4), ali tada Džumhur počinje da posustaje, Albot pravi break i osvaja set (4:6). U naredna dva seta biva jasno da Džumhur nema snage da završi ovaj meč, mada na momente dolazi do svojih prilika.  Ni protivnik ne briljirala, ali on ipak manje griješi i to presuđuje u oba seta i, na kraju, u cijelom meču (3:6, 3:6).
tennis.ba