Gorčićevo uvrštavanje u ekipu je pokazatelj, prije svega, ozbiljnosti u pristupu ovom meču Previše „kompromisa“, da tako nazovemo ono što se desilo u februaru, u jednom ovakvom duelu, kakav nas očekuje u Mostaru, moglo bi biti kobno. Sa Ismarom je reprezentacija bitno kvalitetnija, pa čak i onda kada on i ne zaigra!

Četvrtfinale Davis cupa (2. grupa Evro-afričke zone) reprezentaciji Bosne i Hercegovine donosi lijepu priliku za novu pobjedu i novi pokušaj prolaska u viši rang ovog najuglednijeg ekipnog teniskog takmičenja na svijetu. Naredni protivnik je reprezentacija Moldavije, a meč  će se po prvi put u historiji bh. tenisa održati u Mostaru (5-7. april), na zemljanim terenima Teniskog kluba Mostar. Sada su poznati i svi akteri ovog duela, pa se već može govoriti o realnim očekivanjima i prognozama.

Bez Bašića i Borovanova

Tako će u selekciji BiH nastupiti već standardni Damir Džumhur (20 godina, najbolji ranking u singlu 204. mjesto i u dublu 354.), Aldin Šetkić (25, 237. i 321.) i Tomislav Brkić (23, 372. i 359.) te ponovni povratnik Ismar Gorčić (29, 443. i 296.). Dakle, tu je opet sve ono najbolje što imamo u muškom tenisu (ako izuzmemo Mirzu Bašića, koji ni ovaj put nije prihvatio poziv za učešće u reprezentaciji) i vjerujemo da bi to trebala biti dobitnička kombinacija.
Gosti takođe dolaze sa najjačom postavom (izuzev Romana Borvanova, ali on svakako izbjegava zemljanu podlogu!). Predvodi ih ljevoruki Radu Albot (23 godine), čiji su najbolji plasmani na ljestvici ATP-a 214. mjesto u singlu i 168. u dublu, a tu je i sve bolji tek 19-godišnji Maxim Dubarenco (477. i 459.), te 27-godišnji Andrei Ciumac (576. i 277.), dok je četvrti u ekipi 29-godišnji Andrei Gorban, koji je trenutno bez rankinga, a u singlu je najbolji bio na 343. poziciji. Gorban je Moldavac sa najviše pobjeda u ovom takmičenju.
Ove dvije selekcije imaju znatnu zajedničku prošlost, jer su odigrale pet međusobnih duela, ali posljednji 2008. godine. Svi ti susreti su bili u okviru nižeg ranga takmičenja (u tri pojedinačna meča), svi su bili na zemljanoj podlozi, a Moldavija ima jednu pobjedu više. Jedan od tih duela je igran i u BiH, a bilo je to u julu 2006. godine, kada su na terenima TK Mladost, u Banjoj Luci, igrani mečevi 3. grupe Evro-afričke zone. Domaća selekcija je slavila sa 2:1, a pobjede su upisali Bojan Vujić protiv A. Ciumaca, te dubl Ivan Dodig / B. Vujić protiv tima R. Borvanov / Evguenii Plugariov, dok je u singlu Dodig izgubio od Borovanova.

Uloga favorita neizbježna

Gledano pojedinačno, Džumhur nije igrao protiv Moldavaca ni u Davis cupu ni na turnirima, Šetkić ima po pobjedu na turnirima protiv Dubarenca i Ciumaca, Gorčić je jednom savladao Gorbana, dok je najviše mečeva odigrao Brkić, ali se nije proslavio – dva poraza od Albota (oba u tri seta), jedan poraz od Dubarenca i jedna pobjeda i to protiv Ciumaca.
Inače, bh. selekciji će ovo biti jubilarni 10. meč u 2. grupi Evro-afričke zone (ti se dueli igraju na pet ploča!) i tek treći koji se igra u BiH. To znači da će BiH u narednom periodu češće biti domaćin i samim tim imati bolju priliku da dođe do trenutnog cilja, a to je prolazak u 1. grupu istog takmičenja. To ujedno BiH gura u poziciju favorita na svakom takvom meču. 
Što se ambicija protivnika tiče, treba istaći da je ovo četvrtfinale njihov najveći uspjeh u Davis cupu i da ih je februarska pobjeda protiv Mađarske itekako ohrabrila. Podsjećamo da je Moldavija dosad ukupno pet godina igrala u ovom rangu takmičenja (2001, 2002, 2009, 2012. i 2013.), a igrat će, baš kao i BiH, i naredne godine.
I da ne zaboravimo, za bosansku selekciju je od velike važnosti Gorčićevo uvrštavanje u ekipu, jer je ono pokazatelj, prije svega, ozbiljnosti u pristupu ovom meču. Previše „kompromisa“, da tako nazovemo ono što se desilo u februaru, u jednom ovakvom duelu, kakav nas očekuje u Mostaru, moglo bi biti kobno. Sa Ismarom je bh. reprezentacija bitno kvalitetnija, pa čak i onda kada on i ne zaigra! 
M. Hajdarović