Prva pozicija je sada otvorena, a veliki skok bilježi Brkić, još veći pad ima Mirza Bašić, dok su plasmani ostalih bh. igrača doživjeli manje izmjene u odnosu na prošlu sedmicu

Rekordni plasman karijere ove sedmice bilježi Tomislav Brkić, koji je skočio čak 45 mjesta u odnosu na prošlotjedno stanje, odnosno za pet mjesta je popravio dosadašnji rekord. On sada ima 108 bodova i 374. je igrač svijeta, a dosadašnji najbolji plasman mu je bio 379. pozicija, ostvarena 7. maja 2012. Na bh. listi je još uvijek peti, a do kraja godine brani 10 bodova sa četiri turnira.

Razlika sve manja

Najbolje rangirani bh. teniser i dalje je Damir Džumhur, koji je ovog utorka sa 214 bodova 227. na ATP rang-listi, što je pad od četiri mjesta u odnosu na prošli ponedjeljak. Drugi na listi je Aldin Šetkić, čija 173 boda vrijede za 274. poziciju, baš kao i prošle sedmice. Međutim, izvjesno je da bi se do kraja godine mogla voditi mrtva trka za prvu poziciju u bosanskom tenisu. Podsjećamo, Džumhur bi početkom decembra trebao imati 197 bodova jer će ostati bez 18 bodova koje je dobio lani za osvojeni futures u Turskoj, a Šetkić će već narednog ponedjeljka imati čak 189 bodova, tj. bit će mu pripisano 18 bodova za prošlosedmičnu pobjedu na futuresu u Turskoj. Dakle, na listi od 3. decembra razlika bi mogla iznositi 12 bodova, jer toga dana i Šetkić možda gubi još šest bodova, što će ovisiti od toga šta će Aldin napraviti ove sedmice na turniru u Turskoj, dok je Džumhur do daljnjeg van takmičarskog pogona. 
Trećerangirani bh. teniser je Mirza Bašić, čiji je novi plasman 336. pozicija i čak je 50 mjesta lošiji od prošlosedmičnog. Posljedica je to činjenice da je ovaj 21-godišnji Sarajlija izabrao odigrati kratku japansku turneju umjesto lani igrane američke pa protekle sedmice nije bio u prilici braniti bodove osvojene za polufinale challengera u Knoxvilleu (SAD). Pošto i naredne sedmice gubi sedam bodova (za 2. rundu Champaigna, SAD), a već je prošao 1. kolo Yokohame, zasad je izvjesno da do kraja godine neće više padati na listi, a svaka nova eventualna pobjeda bi ga mogla osjetno podići.

Pogled u Australiju

Amer Delić se i dalje drži na 4. mjestu među bh. igračima. U odnosu na prošlu sedmicu lošiji je 10 mjesta i sada zauzima 373. poziciju, sa 108 bodova, koliko ima i Brkić. Međutim, već u ponedjeljak će biti siromašniji za 15 bodova i bit će oko 415. pozicije. Ismar Gorčić je na 682. poziciji, sa 30 bodova, a Franjo Raspudić tek 1184. jer ima samo pet bodova. 
Sada je izvjesno da Džumhur i Šetkić imaju osiguran prolaz u kvalifikacije za prvi grand slam u 2013. godini (naravno, ukoliko se odluče na taj potez), dok bi Bašić ostao u konkurenciji za isti domet samo ako bi dogurao do polufinala challengera u Yokohami. 
Inače, posljednjom pobjedom na futuresu u Turskoj Aldin Šetkić se pridružio tek dvojici tenisera koji su u 2013. godini osvojili šest singla titula na turnirima tog ranga. To su Moldavac Radu Albot, koji je 6. titulu osvojio još u maju, te Britanac Josh Goodall, koji je taj posao okončao u julu. Oba igrača, baš kao i Šetkić, još u pogonu, tako da nije nemoguće do neko od njih dođe do nove titule.
M. Hajdarović