Dea Herdželaš je izuzetno vrijedna djevojka kojoj ništa nije teško kada je tenis u pitanju i koja sjajno radi sa trenerom Harisom Bašalićem, te izvlači maksimum iz činjenice da je njeno Sarajevo postalo grad tenisa u kome više nije problem organizovati kvalitetan sparing.

 

 
Veliko je zadovoljstvo kada iz godine u godinu imamo priliku široj javnosti detaljnije predstavljati vrhunske talente, koje kontinuirano lansira bh. teniska zajednica. Doduše, još uvijek čekamo ono pravo – da se neki od tih talenata, proisteklih u posljednjih 5-6 sezona, istinski rascvjeta te potvrdi vrhunskim rezultatima i u profesionalnim vodama, a pomenutu zajednicu pretvori u snažnu i samoodrživu tenisku strukturu.

Lider među juniorkama

Ovaj put ćemo posebnu pažnju posvetiti Dei Herdželaš (rođena 7. novembra 1996. – SRETAN ROĐENDAN!), vodećoj bh. juniorki i jednoj od najboljih teniserki svoje generacije u svijetu. Ona je tokom 2012. skoro neprimjetno, a za mnoge i prilično neočekivano, izrasla u sjajnu mladu teniserku već sada spremnu da se nosi sa profesionalkama. Ukratko, radi se o izuzetno vrijednoj djevojci kojoj ništa nije teško kada je tenis u pitanju i koja sjajno radi sa trenerom Harisom Bašalićem (33), te izvlači maksimum iz činjenice da je njeno Sarajevo postalo grad tenisa i da više nije nikakav problem organizovati kvalitetan sparing.
Prve mjesece godine na izmaku Herdželaš je iskoristila (turniri u Španiji i Tunisu) da uhvati priključak sa najboljim juniorkama i u tom nastojanju vrlo brzo preuzela lidersku poziciju među bh. vršnjakinjama. Istovremeno je bila uočljiva nakana da se što prije dokopa najjače juniorske konkurencije (azijska turneja). Rezultati možda nisu bili na očekivanom nivou, ali su naredni mjeseci pokazali da taj trud nije bio uzaludan. Treće juniorsko finale u godini uslijedilo je u julu u Češkoj i bilo sjajna doza samopouzdanja pred Evropsko prvenstvo u Moskvi za uzrast do 16 godina, gdje je odigrala odlično i dogurala do četvrtfinala. Bila je to kruna juniorske sezone, koja je okončana polufinalom i četvrtfinalom u Pančevu i Novom Sadu (Srbija), nakon čega je ušla u top 100 na ITF rang-listi.

Solin otvara oči

Potom se fokus počeo prebacivati na profesionalnu konkurenciju jer su junski nastup u kvalifikacijama za sarajevski ITF challenger i polufinale dubla pokazali da je Dea spremna i za taj izazov. Ishodi u Solinu (Hrvatska, 10.000), kada je iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala u singlu i opet polufinala u dublu (dovoljno za debi na WTA listi), i još jednom u Sarajevu (15.000, zemlja), gdje je prošla kvalifikacije, potvrdili su da je mlada Sarajka postala prava igračica.
Nažalost, ta spoznaja je došla pri kraju sezone, kada je ova 15-godišnjakinja već imala 50-tak singl mečeva u nogama i kada je bilo krajnje vrijeme za zaokruživanje godine i duži odmor pred - početak priprema za novu sezonu. Tim oko nje, predvođen njenim roditeljima, koji joj svojom podrškom omogućavaju dobar trenažni proces i solidan izbor turnira za nastupe, sada ima veliki izazov pred sobom. Treba omogućiti još kvalitetniji rad, kao i više jakih mečeva.
Plan je da se u 2013. godini težište definitivno prebaci na profi konkurenciju, sa ciljem primicanja top 500, kao i na igranje najvećih juniorskih turnira (grand slamovi!). Uz sve to, Herdželaš će se i naredne godine, kao i do sada, uredno odazivati na pozive selektora odgovarajućih bh. selekcija, uz jedan jedini uslov - da se ti pozivi pravovremeno upućuju.

Samo bez panike

Prava je sreća da su Dein talenat i trud prepoznali i ljudi iz BH Telecoma i već tokom ove godine finansijski podržali njen rad. Ipak, moramo istaći da primjer Dee Herdželaš, čiju karijeru pa skoro 100-procentno finansiraju roditelji, još jednom pokazuje da talenat i odličan rad na terenu nisu dovoljni za vrhunski teniski rezultat. Sa dovoljno novca za odlaske na turnire i to često u pratnji i trenera, što konkurencija (čak i najbliža!) u pravilu ima, Dea bi već sada bila u vrhu ITF rang-liste i oko sredine WTA poretka (500-600. mjesto). Međutim, još uvijek nema mjesta panici!
Period dominacije mladih igračica u profesionalnom tenisu već je odavno stvar prošlosti. Danas je situacija upravo obrnuta -  u top 100 trenutno nema niti jedne teniserke mlađe od 18, a samo ih je šest mlađih od 20 godina i raspoređene su od 38. do 94. mjesta. Poruka je jasna: da bi se neka 15-godišnja curica uhvatila u koštac sa onim najboljim mora u naredne 3-4 godine nastaviti snažno trenirati i popravljati svoju igru.
M. Hajdarović

Sezona u brojkama

Dea je odigrala ukupno 17 turnira, od čega četiri profesionalna, jedan za uzrast do 16 godina, a 12 juniorskih.
Profesionalni turniri:
- na dva je igrala samo kvalifikacije (Sarajevo, nagradni fond 10.000 dolara, u junu, i Dubrovnik, 10.000, u oktobru)
- u Solinu (10.000, oktobar) je iz kvalifikacija došla do četvrtfinala, a potom opet u Sarajevu (15.000, oktobar) takođe prošla kvalifikacije i izgubila u 1. kolu glavnog turnira od kasnije pobjednice turnira
- dubl – na prvom sarajevskom turniru i u Solinu je dohvatila polufinala što joj je donijelo dovoljno bodova (12) da se nađe i na WTA rang-listi.
Juniorski turniri (U-18):
- odigrala četiri turnira prve jakosne kategorije, od čega tri u martu (Tajland, Malezija i Filipini) i jedan u julu (Njemačka)
- odigrala pet turnira druge jakosne kategorije, od čega dva u Tunisu (januar i februar), jedan u Rumuniji (maj), te dva u Srbiji (septembra)
- igrala dva turnira treće jakosne kategorije (Španija, januar, i Češka, jul, gdje je dogurala do finala) 
- u finalu je bila i na jedinom turniru 4. jakosne kategorije koji je igrala u 2012. godini, a bilo je to u januaru u Španiji.
Ostali turniri (U-16):
- igrala samo na Evropskom prvenstvu i dogurala do četvrtfinala, što je fantastičan rezultat imaju li se na umu sve okolnosti oko treniranja i igranja u BiH i, sa druge strane, u većini drugih država.
Gledano očima statističara, Dea je u 2012. godini odigrala ukupno 44 meča u glavnim turnirima u svim kategorijama i zabilježila 29 pobjeda i 15 poraza. Međutim, ovim brojkama moramo dodati i mečeve iz kvalifikacija jer ih je najviše bilo u profi-konkurenciji. Dakle, na svim od četiri igrana profesionalna turnira morala je igrati kvalifikacije (pozivnice su rezervisane za neke druge talente!) i zabilježila je ukupno devet pobjeda i dva poraza. Na dva juniorska turnira je takođe prvo morala u kvalifikacije, ali je u toj konkurenciji odigrala samo tri meča i svaki put pobijedila. Znači, ukupni skor u singlu za 2012. godinu je 58 mečava, od čega je 41 pobjeda, a samo 17 poraza. Ovome treba dodati i podatak da je krajem septembra igrala i svoju prvu ligu, gdje je takođe imala zapažene nastupe. Riječ je srbijanskoj ligi, a Herdželaš je bila član šampionske ekipe i to sa impresivnim skorom (6:0 u singlu).

Napredak iz godine u godinu

Ako se ovogodišnji nastupi uporede sa onima iz prethodnih 2-3 godine vidi se progres u najvažnijim segmentima: igra se sve više mečeva i to protiv sve težih protivnica, a uz to je plasman na rang-listama sve bolji. Dakle, lani je, kao 14-godišnjakinja, odigrala ukupno 19 turnira (sa kvalifikacijama), od čega su četiri bila profesionalna (Sarajevo, 10.000), 10 ih je juniorskih među kojima najviše, čak šest, 4. jakosne kategorije, dvije petice i po jedan G-1 i G-2, te pet takmičenja iz kalendara Tennis Europe za uzrast do 16 godina. Ukupno je odigrala 43 meča, od čega je upisala 24 pobjede. Na kraju godine je bila 362. na ITF rang-listi.
Godine 2010. Dea je imala samo 13 godina, a igrala je na 12 turnira, od čega šest u konkurenciji do 14 godina, tri do 16 godina i tri za juniore, tj. do 18 godina. Nakupila je ukupno 40 mečeva, a slavila 29 puta.
Kao 12-godišnjakinja, dakle 2009. godine, odigrala je 12 turnira za uzrast do 14 godina i jedan do 16 godina, a sakupila je 35 mečeva u kojima je zabilježila 23 pobjede.
Dakle, uočljiv je stalni napredak u rezultatima ove mlade Sarajke, mada iz godine u godinu igra sa starijom i iskusnijom konkurencijom. Upućeni znaju koliko je to teško, koliko truda i znanja traži, ali i, da još jednom ponovimo, finansijskih ulaganja.