Najbolji bh. teniseri napravili podvig u Litvaniji i uspjeli reprezentaciju BiH dovesti tamo gdje nikad prije nije bila - u Prvu grupu Evroafričke zone, što je samo korak do onih najboljih, tj. od Svjetske skupine Davis cupa

 

Pobjedama u oba singla u petak i u dublu u subotu, u Vilniusu (Siemens Arena), glavnom gradu Litvanije, najbolji bosanski teniseri su napravili najveći rezultat u svojoj historiji. Bio je to meč polufinala, odnosno za plasman u viši rang - Prvu grupu Evroafričke zone i naši momci su napokon napravili taj iskorak. U petak je prvo Damir Džumhur u tri seta, nakon 84 minuta, nadigrao 21-godišnjeg Lukasa Mugeviciusa, sa 6:2, 6:2, 6:3, a zatim je Mirza Bašić skršio otpor prve domaće ploče Laurynasa Grigelisa, 25-godišnjaka koji je već bio i 183. igrač svijeta – bilo je 7:6(5), 7:6(0), 3:6, 6:3, nakon dva sata i 44 minuta igre.

U subotu, umjesto najavljenog tima Tadas Babelis / Tomas Vaise, domaćini na teren šalju ono najbolje što su tog trena imali na raspolaganju, a to znači dubl L. Grigelis / L. Mugevicius. Ništa im to nije pomoglo jer je kombinacija M. Bašić / Tomislav Brkić bez većeg napora i za samo sat i pol igre slavila sa 6:4, 6:4, 6:2 i tako ozvaničila ukupnu pobjedu i plasman u viši rang. U nedjelju je to samo potvrđeno novim dvjema pobjedama: Brkić je nadigrao Tadasa Babelisa, sa 6:4, 3:6, 6:2, zatim Nerman Fatić bio bolji od Tomasa Vaisea, sa 7:5, 7:5, tako da je reprezentacija BiH po prvi put došla do maksimalnih 5:0.

Kruna je to napora ovih mladih momaka u posljednjih skoro deceniju, koliko igraju za reprezentaciju u Davis cupu. Tako je Bašić debitovao još 2007. godine, Brkić godinu kasnije, a Džumhur 2010. Oni su nastavili ono što su započeli Ismar Gorčić i Aldin Šetkić, koji su 2009. godine izborili prolaz u Drugu grupu Evroafričke zone. Ovoj dvojici se pridružio Amer Delić i oni su prve četiri godine održavali dostignuti rezultatski nivo. 

Dakle,  u drugoj skupini je BiH bila sedam godina u nizu i niti jednom nije igrala meč za opstanak, dok im je ovo bio četvrti nastup u polufinalu (nakon Portugala, 2010, Danske, 2011. i Litvanije, 2014). Brojke kažu da je u tom periodu najviše pobjeda upisao Bašić, ukupno 14 od čega osam u singlu, uz tri poraza, i šest u dublu (dva poraza), slijede ga Džumhur, koji u singlu ima skor od 11-7, a u dublu 1-1, te Delić sa 8-3 i 4-3. Slijedi Brkić sa ukupno devet pobjeda (2-6 u singlu i 7:3 u dublu), osam pobjeda ima Aldin Šetkić (8-4 u singlu i 0:3 u dublu), dok je Gorčić stao na 1-2 u singlu i 2-4 u parovima, a Nerman Fatić na 2-2 u singlu. Zanimljiv je jedan detalj vezan za dubl – bh. selekcija je ove godine prvi put slavila u sve tri igre parova i tako došla do konačnog bilansa od 10 pobjeda i osam poraza u posljednjih sedam godina.   

tennis.ba