NEW YORK (22,1 miliona, tvrda podloga) – 1. kolo: Damir Džumhur – (17) Bernard Tomić (AUS) 6:4, 6:3, 4:6, 7:6(0).

Najveće iznenađenje prve runde Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država (Njujork, 22,1 miliona, tvrda podloga), barem kada je muška konkurencija u pitanju, napravio je Damir Džumhur i to pobjedom protiv 17. nositelja Bernarda Tomića, vršnjaka iz Australije koji je dijete bosanskih izbjeglica i top 20 tenisera. Najbolji bh. teniser je slavio u četiri seta te na taj način napokon došao i do 2. kola ovog turnira iz serije grand slam.

Džumhur je odlučno ušao u meč, napao od prvog poena (dvije break prilike već u uvodnom gemu, na Tomićev servis), da bi u petom gemu iskoristio četvrtu, tj. ukupno šestu break-loptu i poveo sa 3:2, što je u četiri koraka na svoj servis pretvorio u 4:2. Naravno, ni protivnik nije sjedio skrštenih ruku pa je u četvrtom gemu imao tri lopte za break, a iskoristio je drugu, tj, ukupno svoju petu u meču za rebreak i poravnanje rezultata – 4:4. Ipak, Damir ponovo napada i odmah dolazi do dvije vezane break prilike, ali koristi prvu za novi break, koji potom bez većih teškoća pretvara u konačnih 6:4.

Sarajlija sjajno otvara i drugi set, vodi sa 3:0, uz dva breaka, Tomić jedan vraća (3:2), ali Džumhur bez problema dolazi do 5:3, a tada koristi drugu set loptu za 6:3 i velikih 2:0 u setovima. Treći set bolje otvara Tomić, osvaja prva dva gema, ali se Damir vraća sa tri gema u nizu – 3:2. Ravnoteža traje do devetog gema, kada Tomić stiže do tri vezane break-prilike, koristi drugu, a onda to ubrzo pretvara u 4:6.    

U četvrtom setu Australac break pravi već u uvodnom gemu i tu prednost čuva do 8. gema, bh. teniser snažno pritišće i treću break loptu, ukupno petu u setu, pretvara u rebreak (4:4). U narednom gemu Džumhur je ponovo pred ponorom (0:40), ali se izvlači i set ide u 13. igru. A tu je Džumhur ovaj put odigrao bez greške – 7:0, za veliku pobjedu i prvi prolazak u drugu rundu US Opena. A ni tamo neće biti bez šansi jer mu je protivnik Illya Marchenko, 28-godišnji Ukrajinac, koji trenutno uživa u 63. poziciji na ATP rang-listi što mu je rekord karijere. U njihovom jedinom dosadašnjem međusbnom duelu, igranom ove godine u Istanbulu, slavio je Džumhur.

U kvalifikacijama su nastupila još dva bh. tenisera, ali su ispali već na startu. Tako je Aldin Šetkić izgubio od Belgijanca Jorisa De Loorea, sa 4:6, 4:6, dok je Mirza Bašić identičan rezultat zabilježio protiv Rusa Karena Khachanova, 3. nositelja kvalifikacija i igrača koji će igrati u 2. kolu glavnog turnira.

tennis.ba