Dva najbolja bh. tenisera ove sedmice igraju na najjačim turnirima i pobjeđuju. Džumhur je već u četvrtfinalu Umaga, a Bašić je slavio u 1. i saznao ime svoga protivnika u 2. kolu Gstadda

Danas je Damir Džumhur sporo ušao u meč 2. kola Umaga (Hrvatska, 463.520 eura, zemlja), protiv Thomasa Fabbiana, 27-godišnjeg Italijana koji je trenutno 111. igrač svijeta, a bio je i 98. U prvom setu je ispustio vodstvo od 4:2 te ga izgubio sa 4:6, ali je zato sve stavio na svoje mjesto u nastavku meča. Drugi set otvara breakom, koji odmah potvrđuje, te Italijanu dozvoljava da smanji na 2:1 – i ništa više (6:1). U trećem setu je početak bio kao preslikan iz drugog, ali sa bitnom razlikom u nastavku – Džumhur nije uspio potvrditi break, pa je odmah pravio drugi i ubrzo stigao do 4:1. Kod 4:2 je igran najduži gem u meču, u kome je Sarajlija spasio jednu break loptu i otišao na 5:2. U narednom gemu dolazi do prve meč lopte na servis protivnika i ne propušta je – 6:2. U četvrtfinalu će igrati protiv 4. nositelja Fabija Fogninija, 29-godišnjeg Italijana koji je svojevremeno bio 13. igrač svijeta.

Mirza Bašić se našao u glavnom dijelu žrijeba turnira u Gstaadu (Švicarska, 463.520 eura, zemlja) i tu prigodu nije propustio. Doduše, u meču 1. kola, protiv Denisa Istomina, 29-godišnjeg Uzbekistanca čiji je najbolji ranking 33. pozicija, i nije se morao previše mučiti jer je ovaj predao kod 4:2 za Sarajliju u prvom setu. U narednoj rundi Bašića čeka ruski veteran Mikhail Youzhny, 34-godišnjak koji je bivši top 10 igrač, a najbolji plasman mu je 8. mjesto iz 2008. godine, dok je sada tek 66.

tennis.ba