Hrvatska (463.520 eura, zemlja) – 1. kolo: Damir Džumhur – (5) Nicolas Almagro (ESP) 6:2, 5:7, 7:5.

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nastavlja sa odličnim nastupima, započetim proteklog vikenda u Davis cupu. Danas je, na startu ATP turnira u Umagu (Hrvatska, 463.520 eura, zemlja), savladao 5. nositelja i bivšeg top 10 Nicolasa Almagra, 30-godišnjeg Španjolca koji je 2011. godine bio 9. igrač svijeta, a trenutno je 45. Bosanac je uglednog protivnika savladao u tri seta, sa 6:2, 5:7, 7:5, a igralo se minut manje od dva sata. Najubojitije Damirovo oružje su bile skraćene lopte, za koje Španjolac do kraja meča nije uspio naći rješenje. 

Prvi set je Sarajlija riješio u prvih šest gemova, kada je imao vodstvo od 5:1 jer protivniku nije dao da osvoji niti jedan svoj servis-gem, tj. Džumhur je do tada već bio napravio tri breaka, a jednom je i sam izgubio servis. Almagro je tada napokon osvojio svoj servis, samnjio na 5:2, ali je u narednom gemu ostao na jednom poenu. U drugom setu prevagu pravi jedini break, a napravio ga je Španjolac u 12. gemu za 5:7. Odlučujući set je bio zanimljiviji, jer Džumhur protivniku oduzima servis već u 7. gemu, ali ga ne potvrđuje. Međutim, kada break napravi u 11. gemu, ne ispušta priliku da na svoj servis pobjednički okonča meč (7:5).

Sjajna Džumhurova pobjeda dolazi u pravom momentu, kao podstrek za nastavak sezone u kome je nastup na Olimpijskim igrama u Riju nešto posebno.  

U 2. kolu   Damira čeka duel protiv Thomasa Fabbiana, 27-godišnjeg Italijana koji je trenutno 111. igrač svijeta, a bio je i 98. Bit će to njihov peti međusobni okršaj, a Bosanac je izgubio samo jedan i to onaj prvi, iz 2012. godine.

U dublu će tim Aljaž Bedene / D. Džumhur igrati protiv para Frank Moser (GER) / Andreas Seppi (ITA).

tennis.ba