Pobjedom u oba singla najbolji bh. teniser doveo reprezentaciju BiH do ponavljanja najvećeg dometa u Dejvisovom kupu. Tačnije, bit će to četvrti put u historiji bosanskog tenisa da će naši momci igrati odlučujući meč za prolaz u Prvu grupu Evroafričke zone

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je došla do posljednje, polufinalne runde u okviru Dejvisovog kupa, u rangu Druge grupe Evroafričke zone u kojoj se takmiči od 2010. godine. Proteklog vikenda je u Bihaću, u četvrtfinalnom meču pomenute skupine, savladala stare poznanike reprezentaciju Turske (ovo ime je bio šesti međusobni okršaj). Junak pobjede je bio najbolji bh. teniser Damir Džumhur, 24-godišnjak koji već skoro godinu i pol neprekidno „stanuje“ u top 100 na rang-listi ATP-a, a najbolji ranking muje 71. pozicija.

On je na otvaranju meča, u petak, savladao Cema Ilkela, 20-godišnjeg Turčina čiji je rekordni ranking 384. pozicija. Džumhur je slavio u četiri seta, sa 7:5, 6:1, 4:6, 6:1, te tako omogućio pobjednički start svojoj reprezentaciji. Nažalost, Mirza Bašić nije uspio zadržati tu pobjedničku nit iako je bio na dobrom putu. Ukratko, on i 29-godišnji Marsel Ilhan, najbolji igrač gostujuće selekcije, igrali su pet setova, a na kraju je bilo 6:7(9), 7:5, 6:2, 3:6, 5:7. Ukratko, ovaj 25-godišnji Sarajlija je propustio neke velike prilike i, na kraju, kako to obično u sportu biva, uslijedila je kazna – poraz od 2:3.

Srećom, to nije bilo presudno za konačni ishod. U nedjelju se prvo igrao dubl (kiša u subotu!), a tu su Bašić i Tomislav Brkić bili nedodirljivi za turski tim M. Ilhan / C. Ilkel, što najbolje pokazuje rezultat - 6:2, 6:4, 6:1. 

Odluku je mogao donijeti već naredni meč, onaj između Džumhura i Ilhana, i tu priliku Sarajlija nije propustio. Slavio je u tri seta i to na način da niti jednog trenutka nije bilo dileme oko konačnog ishoda. Presudan je bio Damirov pobjednički niz od 1:3 u prvom setu do 6:0 u drugom, kada je nanizao 11 osvojenih gemova i došao do 2:0 u setovima. U 3. setu je krenuo sa zaostatkom (0:2), koji je ubrzo stigao, ali je onda opet bio u minusu (3:5). Uspio je set odvesti u tiebreak, u kome je vodio 3:0 i 5:2, ali se Ilhan vratio na 5:5 i to je bilo sve i od njega i od njegove ekipe u ovom duelu.

U polufinalu, tj. u meču u kome pobjeda vodi u Prvu skupinu Evroafričke zone, a koji se igra sredinom septembra, naša selekcija će se susresti sa Litvanijom, koja je bila bolja od Južne Afrike. Bit će to četvrta prilika u posljednjih sedam godina da naša selekcija po prvi put u historiji ovog sporta uđe u taj rang Dejvisovog kupa. Podsjećamo, već 2010. godine u debiju u Drugoj skupini igra se polufinale protiv Portugala, na gostovanju, i zaostaje za korak (2:3), pa 2011. ima se novi pokušaj, ali ovaj put bolji bivaju Danci (takođe na gostovanju i takođe sa 2:3), te 2014. godine kada naš selekcija kod kuće ispušta upravo Litvance (2:3, nakon što Bašić ispušta 2:0 u setovima protiv Ricardasa Berankisa).   

Iako ovaj put nije briljirao, Mirza Bašić je uspjehom u dubl došao do rekordne, 21. pobjede i  tako istisnuo sa te pozicije Merida Zahirovića, koji je do ovog meča držao taj rekord sa 20 pobjeda (uz 10 poraza). Bašić drži rekord i u broju pobjeda u dublu – ima ih 13,  a drugi je Brkić sa 12 trijumfa. Što se singla tiče, Zahirović (17) i Šetkić (13) su tu i dalje neuhvatljivi, ali im se približava Džumhur, koji sada ima 10 pobjeda.  

tennis.ba