Turska (426.530 eura, zemlja) – 1. kolo: Damir Džumhur – (7) Teymuraz Gabashvili (RUS) 6:4, 6:2.

 

Najbolji bh. teniser svih vremena Damir Džumhur imao je uspješan start na ATP turniru u Istanbulu (Turska, 426.530 eura, zemlja). Voljom žrijeba, išao je na 7. nositelja Teymuraza Gabashvilija, 30-godišnjaka koji je na 53. mjestu rang-liste ATP-a, a rekord mu je 43. pozicija i to iz ove godine. Bosanac je dominirao (6:4, 6:2) i da nije malo popustio u završnici prvog seta bila bi to lagana i brza pobjeda.

Ukratko, Džumhur je brzo došao do 5:2 u oba seta, ali je nakon toga u prvom dozvolio protivniku da se vrati ma 5:4 i uz to da u tom 9. gemu spasi četiri set-lopte. U drugom setu Džumhur break pravi već u trećem gemu i to pretvara u vodstvo od 3:1, zatim ima dvije break lopte za 4:1, ali se Rus vadi i ostaje na ta dva gema u cijelom setu.

Sarajlija je dobro servirao – 76 procenata ubačaja prvog servisa i 71 procenat realizacije – tako da je u toj fazi igre bio izjednačen sa protivnikom, dok je na reternu dominirao (osvojio 34 naspram proptivnikovih 17 poena). Ipak, Džumhurovu inicijativu najbolje pokazuje podatak o break loptama – Bosanac ih je imao 12 i realizovao četiri, dok je Rus od dvije u poen pretvori jednu.

Naredni Džumhurov protivnik je bolji iz meča Illya Marchenko (UKR) – (LL) Maximo Gonzalez (ARG).     

U kvalifikacijama je nastupio i Tomislav Brkić, ali je poražen na startu od 1. nositelja Maxima Gonzaleza, sa 7:6(3), 3:6, 4:6.

 

tennis.ba