Rumunija (520.070 eura, zemlja) – 1. kolo: (q) Aldin Šetkić - Fernando Verdasco (ESP) 7:6(5), 1:6, 5:7.

 

Trećerangirani bh. teniser (q) Aldin Šetkić na ATP turniru u Bucharestu (Rumunija, 520.070 eura, zemlja) imao je jedan od najboljih nastupa u karijeri. Nakon prolaska kvalifikacija, u meču 1. kola glavnog turnira zapalo ga je da igra protiv  Fernanda Verdasca, 32-godišnjeg Španjolca čiji je najbolji ranking 7. pozicija, ali je trenutno tek 88. Bila je to sjajna prilika da se svjetskoj teniskoj javnosti predstavi i ovaj 28-godišnji Sarajlija i on je nije propustio.

Doduše, Šetkić je na kraju poražen, ali će ostati upamćeno da je uglednog protivnika natjerao da igra tri seta, tj. da na terenu ostane dva sata i 34 minuta, da bi slavio sa 7:6(5), 1:6, 5:7. Prvi set je riješen tek u tiebreaku, nakon punog sata igre, mada je Bosanac prvi došao do breaka (4:2) i vodstva od 5:2, ali se Španjolac vratio (5:5). Međutim, kada se Aldin odlijepio u 13. igri na 6:3 bilo je jasno da će se Verdasco morati dobro potruditi da slavi u ovom duelu.

U drugom setu Šetkić uzima pauzu i osvaja samo jedan gem (1:6), nakon ukupno 23 minuta igre, ali zato prava borba kreće u odlučujućem. Šetkić odlično otvara set, osvaja svoj servis-gem, ima break priliku za 2:0 i tada iskusni Španjolac zapinje maksimalno. Već u trećem gemu vrši snažan pritisak na Šetkićev servis, ima dvije vezane break prilike, ali Bosanac odolijeva i četvrtu gem-loptu pretvara u 2:1. Sve se, ali u još drastičnijem vidu, ponavlja u 5. gemu. Verdasco dolazi do pet break-lopti, a Šetkić koristi tek osmu gem-loptu za vodstvo od 3:2. Bio je to maratonac od čak 30 izmjena! U narednih pet setova nema drame (5:5), ali se zato Španjolac budi u 11. gemu, dolazi do dvije vezane break lopte i prvu pretvara u prvo vodstvo (6:5). Šetkić u narednom gemu uspijeva doći do 30:30 i to je sve nakon 70 minuta igre.

Damir Džumhur će u 2. kolu igrati protiv Marca Cecchinata, vršnjaka iz Italije koji je trenutno 99, a najbolji ranking mu je 82. pozicija. U oba njihova dosadašnja međusobna duela slavio je Sarajlija.

 

tennis.ba