Rumunija (520.070 eura, zemlja) – 1. kolo: Damir Džumhur - (WC) Marius Copil (ROU) 6:1, 3:6, 6:2.

 

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur osigurao je nastup u 2. kolu ATP turnira u Bucharestu (Rumunija, 520.070 eura, zemlja), a  danas će saznati ime narednog protivnika, Bit će to pobjednik duela (5) Marcos Baghdatis (CYP) -  Marco Cecchinato (ITA). Meč protiv domaćeg predstavnika (WC) Mariusa Copila, 25-godišnjaka koji je sada 183, a rekord mu je 124. mjesto, neočekivano je, nakon laganog uvodnog seta, produžen na tri seta, ali to nije dovodilo u pitanje krajnji ishod. Jednostavno, 23-godišnji Sarajlija trenutno puca od samopouzdanja i prava je šteta što u glavnom rumunskom gradu nije nositelj, što bi mu makar malo olakšalo put do same završnice.

Tok meča protiv Copila je bio očekivan do sredine drugog seta. U prvome je Džumhur poveo sa 5:0, a okončao ga sa 6:1, za 22 minuta. U drugom setu break pravi u trećem setu, za vodstvo od 2:1, ali ga ne uspijeva potvrditi. To ohrabruje Copila, koji svoju upornost kruniše u osmom gemu, realizacijom i druge break prilike u setu, za 3:5. U narednom gemu Bosanac ponovo ima priliku, čak dvije vezane break lopte, ali ih propušta pa se ulazi u treći set.

Odlučujući set Damir odlično otvara, vodi sa 3:0 i tu prednost lagano čuva do same završnice kad pravi novi break, tj. koristi posljednju od tri vezane meč lopte, za 6:2 i konačni trijumf.  

Danas (q) Aldin Šetkić igra protiv Fernanda Verdasca, 32-godišnjeg Španjolca čiji je najbolji ranking 7. pozicija, ali je trenutno tek 88.

 

tennis.ba