Plejof za viši rang: Bosna i Hercegovina – Danska 2:1

Ema Burgić Bucko - Emilie Francati 6:3, 6:7(2), 1:6

Dea Herdželaš - Karen Barritza 6:0, 6:3

E. Burgić Bucko / D. Herdželaš - K. Barritza / E. Francati 6:4, 6:3.

 

Fantastičan uspjeh bh. teniserki koje su tiho otišle u Kairo (Egipat, zemlja), na takmičenje druge skupine Evroafričke zone Fedkupa, a tamo učinile maksimum. Danas su u odlučujućem meču za prolaz u prvu skupinu Evroafričke zone savladale reprezentaciju Danske i to sa 2:1. Cijelo takmičenje su iznijele najbolje rangirana bh. teniserka Dea Herdželaš, 19-godišnjakinja čiji je najbolji ranking 329. pozicija, i najiskusnija a tek 23-godišnja Ema Burgić Bucko, čiji je rekord 505. pozicija na WTA ljestvici, ali ne treba zaboraviti ni uskakanja 21-godišnje Anite Husarić. Cio nastup je bio i sjajan primjer timskog rada, koji je na kraju i donio ovaj uspjeh, pa ćemo ovdje pomenuti da je ovu selekciju vodio Vojin Šukalo, a četvrta članica je bila mlada Nefisa Berberović.

Junakinja današnje pobjede je bila Herdželaš, koja je donijela izjednačujući bod u singlu i učestvovala    u odlučujućem trijumfu, zajedno sa Burgić-Bucko, u dublu. A nije joj bilo lako izaći na teren nakon što je Ema neočekivano posrnula protiv Emilie Francati, 18-godišnjakinje čiji je najbolji ranking 745. pozicija, i to u meču koji je trajao tri sata i 12 minuta. Bosanka je povela sa 1:0 u setovima i to nakon vodstva od 4:1, koje je protivnica ublažila na 4:3, ali to je bilo sve od Dankinje u tom setu. U drugom setu je Ema imala sigurno vodstvo od 3:1, servirala i bila na poen do 4:1, ali su naredna četiri gema pripala Dankinji (3:5). Ema uspijeva ponovo da preokrene i povede sa 6:5 te odvede set u tiebreak, ali tada ostaje na svega dva poena – 6:7(2). Odlučujući set je rezultatski bio jednosmjerna ulica jer Ema nakon 1:1 ne uspijeva osvojiti više niti jedan gem, mada se maksimalno borila i imala brojne prilike – dvije break lopte u petom setu, čak četiri u šestom i jednu u sedmom. Nažalost, Dankinja je bila uspješnija i svojoj reprezentaciji donijela vodstvo.

U drugom meču, Sarajka je furiozno odigrala prvi set, ostavivši 23-godišnju Karen Barritza, 543. igračicu svijeta, a rekord joj je 467. pozicija, na nuli i to za samo 18 minuta. I u drugom setu je stalno bila u vodstvu (2:0, 4:2, 5:3), da bi iskoristila treću meč-loptu na servis protivnice za konačnih 6:3 i to nakon 38 minuta, tj. za cio meč nakon 56 minuta igre.

Tako je odluka morala pasti u susretu dublova, a tu su Ema i Dea ipak bile ubjedljivo bolje. Prvi set im je pripao, nakon 35 minuta igre i stalne kontrole rezultata (2:0, 3:1, 4:2, 5:3), sa 6:4. U drugome je na momenat izgledalo da će biti problema, jer su Dankinje bolje startovale, osvojivši tri uvodna gema, ali je to bio samo privid – narednih šest gemova su uzele Bosanke i zasluženo osigurale nastup u prvoj skupini Evroafričke zone Fedkupa u 2017. godini.

 

tennis.ba