Treća runda: Bosna i Hercegovina – Austrija 1:2

Ema Burgić Bucko - Julia Grabher 6:4, 7:5

Dea Herdželaš - Barbara Haas 5:7, 1:6

D. Herdželaš / Anita Husarić - B. Haas / Sandra Klemenschits 1:6, 3:6.

 

Pomalo neočekivano, reprezentacija Bosne i Hercegovine našla se u poziciji da izbori nastup u višem rangu Evroafričke zone Fedkupa. Na takmičenju druge skupine, koje se održava u Kairu (Egipat, zemljana podloga), naše predstavnice su danas poražene, ali tek nakon što je sjajna Ema Burgić Bucko osigurala pobjedu u prvom singl meču protiv Austrijanki. Na kraju je rasplet bio takav da je selekcija Austrije prva, a BiH druga.

Dakle, Burgić Bucko je bila bolja od Julia Grabher, 19-godišnjakinje čiji je najbolji ranking  372. mjesto, i to sa 6:4, 7:5. U prvom setu je Ema došla ranije do prednosti (4:2) i onda je čuvala do kraja (6:4), nakon 48 minuta igre. U drugom setu je izgledalo da će biti ponovljen taj scenarij jer je Bosanka imala vodstvo od 4:2, ali se Austrijanka vratila na 4:4. Zatim je Ema imala 5:4 i 40:15 na svoj servis, ali je na kraju slavila nakon 12 odigranih gemova i 68 minuta igre. U svakom slučaju, ovo je bio nastavak odličnih igara ove Lukavčanke koja je ovdje nanizala tri singl pobjede, od čega dvije protiv bolje rangiranih protivnica.

U drugom singlu, Dea Herdželaš nije uspjela savladati Barbaru Haas, 20-godišnjakinju koja je 169. igračica svijeta. Konačni rezultat je bio 5:7, 1:6, mada je u prvom setu Sarajka imala vodstva od 4:2 i 5:3, te jednu set-loptu. Imala je i break priliku za 6:6, ali nije prošlo. U drugom setu je potpuno stala (1:6).

Dubl D. Herdželaš / Anita Husarić nije imao prave prilike protiv austrijske kombinacije  B. Haas / Sandra Klemenschits, pa je na kraju bilo 1:6, 3:6.

Za prolaz u viši rang ovog takmičenja Bosanke će igrati protiv selekcije Danske. Bit će to drugi okršaj ove dvije reprezentacije, a prvi se desio u istom rangu, ali 2000. godine, kada su Dankinje slavile sa 0:3. Za bh. selekciju su igrale Asja Tankić, Medina Bajrambašić, Azra Resić i Lejla Husić. Inače, Danska je 26 godina u nizu bila članice Svjetske skupine, ali je ta njena zlatna era prestala još 1994. U rangu za koji će se boriti protiv BiH posljednji put je bila 2011, a naše djevojke su to društvo napustile dvije godine kasnije, tj. 2013.

U odsustvu njihove najbolje igračice (Caroline Wozniacki, 23. na WTA), boje ove skandinavske selekcije brane 23-godišnja Karen Barritza, 543. igračica svijeta, a rekord joj je 467. pozicija, zatim Emilie Francati, 18-godišnjakinja čiji je najbolji ranking 745. pozicija, dok je treća članica tima 20-godišnja Julie Noe, trenutno 1149. na WTA ljestvici. Sudeći po ovim brojkama, Bosanke su favoritkinje, a jedina prednost protivnica je da su danas odmorale (samo tri tima u grupi). Sa druge strane, one su koristile samo dvije igračice, a selektor bh. selekcije je danas Emu poštedio igranja u dublu.   

 

tennis.ba