Monaco (4,1 milion eura, zemlja) – 3. kolo: (q) Damir Džumhur – (10) Miloš Raonić (CAN) 3:6, 6:4, 6:7(5).

 

Nešto više od dva i po sata vodio je najbolji bh. teniser svih vremena (q) Damir Džumhur veliku bitku protiv 10. nositelja Miloš Raonić, 25-godišnjaka koji nastupa pod kanadskom zastavom i 12. je igrač svijeta, a bio je i 4. Dvije godine mlađi Sarajlija je bio na pragu još jednog velikog uspjeha, kontrolisao je tok odlučujućeg seta, ali je na kraju ostao pred vratima četvrtfinala mastersa u Monte Carlu (4,1 milion eura). Presudile su dvije stvari: umor, jer je Džumhur odigrao dva meča više, i iskustvo, koje je zasad ubjedljivo na strani Kanađanina. To je dovelo da nekoliko taktičkih grešaka u završnici (kraćenje poena je tada više koristilo Raoniću!) i konačni rezultat je glasio 3:6, 6:4, 6:7(5).

Uvodni set je riješio jedan break, koji je u 6. gemu napravio Raonić i to nakon što se prije toga nekako izvukao od Džumhurova pritiska (čudne odluke sudije iz stolice!). U drugom setu je bilo više break prilika (čak sedam), tri su realizovane, a dvije otišle na Damirov konto. Prvo je bio poveo sa 4:2, ali se protivnik vratio na 4:4 i to je bilo sve od njega u ovom setu.

Odlučujući set prolazi bez breaka, mada je Raonić već u prvom gemu imao jednu, a Damir dvije vezane prilike u četvrtom. Raonić je jednu šansu za uzimanje servisa protivniku imao i u 11. gemu, ali se ipak ušlo u tiebreak. Kanađaninu se u početku bolje snalazi i dolazi do 5:2, ali ne zadugo (5:5). Nažalost, on osvaja naredna dva poena i tako dolazi do ukupne pobjede.

tennis.ba