Monaco (4,1 milion eura, zemlja) – 2. kolo: (q) Damir Džumhur – (6) Tomas Berdych (CZE) 6:4, 6:7(1), 6:3.

 

Najbolji bh. teniser svih vremena Damir Džumhur nezaustavljivo krči put ka vrhu svjetskog tenisa. U 15-tak dana, na dva vrlo ugledna turnira i na različitim podlogama, savladao je dvojicu iz top 10, što je siguran znak da se ovaj 23-godišnji Bosanac iz Sarajeva počinje itekako pitati u vrhu bijelog sporta. Danas je u tri seta, na vrlo impresivan način, savladao 6. nositelja Tomasa Berdycha, 30-godišnjeg Čeha koji punih šest godina u kontinuitetu „stanuje“ u top 10, a najbolji ranking mu je 4. pozicija. Upravo toliko ovaj Čeh nije izgubio na otvaranju zemljane sezone, ali je danas morao pokleknuti pred Džumhurom, i to sa 6:4, 6:7(1), 6:3.

Meč je trajao skoro dva i po sata, a Džumhur je bio vrlo ubjedljiv u prvom setu. Čeh prvi dolazi do break-lopte u 4. gemu, ali je ne koristi, dok Sarajlija ne ispušta svoju priliku u 7. gemu, kada pravi break i prvi put prelazi u vodstvo sa 4:3, pa ubrzo i 5:3. Tada dolazi i do prve dvije set lopte, ali koristi tek treću i to u 10. gemu, nakon što je spasio 30:40. Džumhura bolje služi servis (75 posto ubačaja i 60 posto realizacije, naspram protivničkih 56 i 64), pa ima čak četiri asa spram Berdychova dva.

U drugom setu je Čeh sigurniji na startu, osvaja prva tri gema, ali ga Džumhur sustiže na 4:4 i već tada postaje jasno da će ovo biti neizvjestan duel do samog kraja. Berdych uspijeva  osvojiti ovaj set, ali tek nakon tiebreaka, u kome je bh. teniser izgubio šest uzastopnih poena. Ovo je bio dio igre u kome je Čeh bio uspješniji kod početnog udarca, tj. osvojio je ukupno 28 poena na servis, dok je Džumhur ostao na 25.

Ipak, u odlučujući set Džumhur ponovo ulazi pun samopouzdanja, lagano drži ravnotežu u prvih pet gemova, a onda pravi break za prednost od 4:2 i najavu velikog uspjeha. Odmah osvaja svoj gem-servis, za 5:2, mada je Berdych imao dvije break prilike. U 9. gemu Čeh ima 15:40, te još jednu prednost, ali potom Džumhur preuzima inicijativu i drugu meč-loptu pretvara u veliko slavlje. Sarajlija je opet bio mnogo sigurniji na svoj servis (bez ijedne duple u cijelom meču, a ukupno šest asova, dok je Berdych ostao na četiri asa i dvije duple. Zanimlji je i podatak da je u ovom setu Čeh imao pet break lopti, ali niti jednu nije realizorao dok je Bosancu jedna prilika bila dovoljna.     

Ova pobjeda, da ponovimo, znači da ni ona protiv Rafaela Nadala nije bila produkt slučaja ni neke povrede, a posebnu težinu ima jer ju je najbolji bh. teniser ovaj put i najavio. Dakle, to je ogroman vjetar u njegova leđa, tako da se svašta može očekivati i u narednoj rundi, gdje ga čeka bolji iz duela (10) Miloš Raonić (CAN) – Pablo Cuevas (URU).

Inače, na startu glavnog turnira bh. teniser je rasturio, sa 6:2 6:0 , Robina Haasea, 29-godišnjeg Nizozemca, trenutno 62. igrača svijeta, a rekord mu je 33. pozicija. Prije toga, u kvalifikacijama je Damir bio bolji od dvojice Italijana. Prvo je sa 6:2, 6:3 , nadigrao Salvatorea Carusa, 23-godišnjaka čiji je najbolji ranking 206. pozicija, pa i Thomasa Fabbiana, 26-godišnjaka koji je 106. igrač svijeta, a bio je i 98, sa 6:1, 6:3.

 

tennis.ba