SAD (7,04 miliona, tvrda podloga) – 3. kolo: Damir Džumhur – (q) Mikhail Kukushkin (KAYP) 4:6, 6:1, 6:2.

 

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nastavlja sa fenomenalnim nastupima na turniru iz Masters serije, koji se igra u Majamiju (7,04 miliona, tvrda podloga). Noćas je slavio i treću pobjedu u nizu, nadigravši (q) Mikhaila Kukushkina, 28-godišnjaka iz Kazahstana čiji je najbolji ranking 46. pozicija. I ponovo je 23-godišnji Sarajlija prvi set potrošio na zagrijavanje, tj. izgubio ga je sa 4:6, pa se potom morao vaditi (6:1, 6:2).

U početku Bosanca nije najbolje služio servis, a Kazahstanac je manje griješio i poveo sa 1:3. Damir se vratio na 3:3, ali je odmah potom ponovo izgubio servis... Oba igrača su imala po dvije break prilike, ali je Damir iskoristio jednu manje.

U drugome setu je proradio Džumhurov servis, sve što je ubacio na prvi praktično je pretvorio u poene (13 od 14), a protivniku nije pružio niti jednu break priliku. Zato i ne čudi konačnih 6:1, nakon vodstva od 5:0. Najveća borba je bila u četvrtom gemu, u kome je Kukushkin prvi došao do gem lopte, te potom spasio tri break lopte, ali ne i četvrtu.

Odlučujući set nudi ravnopravnu borbu u prvi 5-6 gemova. Otvara ga Sarajlija breakom, ali potom na svoj servis ne osvaja niti jedan poen. U petom gemu koristi treću break loptu za vodstvo od 3:2, te spašava jednu priliku protivnika za izjednačenje i dolazi do 4:2. Kazahstanac je tada već u osjetnom padu pa gubi i naredni svoj servis i – traži liječničku pomoć uoči posljednjeg gema, koji Džumhur ekspresno rješava za prolazak među 16 najboljih na ovom velikom turniru.

Inače, bila je prava milina gledati kako Džumhur besprijekorno koristi skraćenu loptu, koju protivnik uvijek nekako stigne vratiti, ali i iza sebe ostavi nebranjen veći dio terena. Brojke kažu da je bh. teniser bio sjajan na reternu osvojivši u toj fazi igre duplo više poena od protivnika (40 naprema 19), a imao je i više vinera i manje neforsiranih pogrešaka. Sve u svemu, odličan nastup i garancija da se nečemu možemo nadati u narednoj rundi. A tamo ga čeka Miloš Raonić, rođeni Podgoričanin koji nastupa pod kanadskom zastavom. Riječ je o 25-godišnjaku koji je već bio 4. igrač svijeta, trenutno je 12, a u ovoj sezoni igra u odličnoj formi.

tennis.ba